söndag 1 mars 2009

Ursäkta röran, vi är DN

Dagen börjar med att jag, lätt bakfull, börjar göra mig redo för att möta Niklas Starow för att diskutera Nätverket Svart Måndag. Min eminenta bättre hälft informerar mig lite snabbt om en artikel i DN som trots sin tämligen neutrala titel fullständigt vräker ut osannolika scenarier. När de tar upp NSM figurerar kraftiga faktafel eller påhitt från Narnias skogar.

När riksdagen öppnade den 16 september var frågan fortfarande het. Svart måndag arrangerade en uppmärksammad demonstration och fick hjälp med mediekontakterna av Westander PR. Demonstrationen stöddes av alla riksdagspartiernas ungdomsförbund. Tre hundra personer tågade från Norrmalmstorg till Sergels torg i Stockholm under parollen ”Riv upp, gör om, gör rätt”.

NSM arrangerade inte en demonstration själva. Vi hade länge pratat med alla riksdagspartier och ungdomsförbund om att samordna något. Att alla inte deltog i alla (javisst, det var ju fyra simultana demonstrationer på tre ställen varav en blev så gott som ensam-arrangerad av NSM) demonstrationer är något som händer. Exakt vem som arrangerade vad är inte helt lättöverskådligt heller då det var mycket prat fram och tillbaka. Att vi enbart stod bakom allt är fullständigt uppåt väggarna tokigt.

NSM har aldrig arbetat med företag såsom det läggs fram här. Vi har helt enkelt inte anlitat en pr-byrå eller blivit anlitade av någon organisation heller. Amanda kan däremot ha frågat Westander PR om hjälp men detta betyder inte att hela nätverket tagit hjälp av Westander PR.

I Stockholm var det visst två tåg á 500 pers i varje demonstration.
I Göteborg runt 1200 personer.
I Malmö ca 400 personer.

Dessa siffror är från polisens uppskattning på plats, inte Aftonbladets hittepå-mängd som var i kraftig underkant.

Svart måndag byggdes upp med assistans av flera pr-byråer, med okända uppdragsgivare. Amanda Brihed vill inte ens avslöja namnen på pr-byråerna.

Nej.

Som en av de första aktiva i kampanjen för integritet i sakfrågan om FRA nere i Skåne kan jag direkt säga att det inte funnits pr-byråer som gett oss material. Vi skrev texterna själva, vi skrev ut dem på små stackars skrivare som kolade av trycket och slösade massor av toner-patroner.

Samtidigt tog även IT-konsulten Amanda Brihed i Stockholm ledigt från jobbet i några månader, för att på heltid organisera ett nytt nätverk mot FRA-lagen.

Fantasifullt hittepå. Amanda var sjukskriven innan NSM grundades, därför hade hon tid att lägga på detta.


Med detta lättat från mitt hjärta kan jag återigen traska in och försöka göra ytterligare en röst hörd; mitt engagemang försvann under hösten då stressen slog sina gruvliga klor i mig.

Idag tog vi återigen tag i att rassla igång maskineriet för NSM. Piratpartiet var där för att skratta åt oss och vår önskan om 'snygga politiska kandidater', en representant från Juni-listan satt med och en journalist från Sydskånskan belönade oss med en gigantisk mängd frågor.

Sammantaget kändes det bra och Niklas gör sitt bästa med att få överblick på NSM som helhet så vi kan platta till nätverket och hur det fungerar.

F.ö. slänger jag upp en irc kanalen #n-s-m på Quakenet för den som känner för att hänga, eller prata om NSM, eller för att organisera något. Anything goes.

Det var allt för den här gången, över och ut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar